




Zonguldak - Tieion Antik Kenti Kazısı
Tios-Tieion Antik Kenti Kazısı
İlk bilimsel kazı çalışmalarının 2006 yılında başlatıldığı Tieion Antik Kenti Kazısı halen Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Şahin Yıldırım’ın Bilimsel danışmanlığında devam edilmektedir.
Tieion Anadolu'nun Karadeniz kıyılarında, Antik Dönemde Paflagonya olarak adlandırılan bölgede yer alan bir kenttir. Antik kayıtlarda adı "Tius, Tium, Tieium, Tios, Tion", olarak da geçer. Tieion, eski adı Billaeus olan Filyos Çayı ağzındadır. Bu kent bugün Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde bulunmaktadır. Miletoslular tarafından kurulmuş bir koloni yerleşimidir. Amasyalı antik çağ coğrafyacısı Strabon'a göre Pergamon Krallığı'nın kurucusu Attalos oğlu Filetairos'un doğum yeridir.
Tieion kentininde yapılan arkeolojik çalışmalar yerleşimin ilk kurulduğu dönemden Osmanlı Dönemine kadar kesintisiz iskan edildiği göstermektedir. MÖ7-6. yy. arasında şehrin kurulduğu bilinmektedir. Antik Kentin akropol alanında bu döneme tarihlenen Frig kalıntıları tespit edilmiştir. Roma Dönemi kente inşa faliyetlerinin arttığı ve önemli bir ticaret noktası olduğu dönemdir. Bu dönemde bir çok önemli yapı inşa edilmiş ve kent zenginleşmiştir. Bizans Dönemi'nde ise (yaklaşık MS 5. yy) önemli bir dini merkez olmuştur. Selçuklu ve Osmanlı döneminde (MS 14-15'nci yüzyıl) giderek önemini yitiren kent, küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüştür.
Tieion kentinde günümüze değin devam eden bilimsel arkeolojik kazıları, kent alanında yapılan yüzey araştırmaları ve bu çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular ve Nümismatik veriler, Karadeniz tarihi ve arkeolojisi için büyük önem taşımaktadır.